Lammin Kuorikivi KK400

Lammin Kuorikivi KK400 – Kestävä ja toimiva valuharkko

Nyt kerromme hieman Lammin Kuorikivestä. Mikä on kuorikivi, missä se on hyvä ja mitä sen asentamisessa on hyvä ottaa huomioon?

Lammin Kuorikivi KK400

Mikä Lammin Kuorikivi KK400?

Lammin Kuorikivi KK400 on suosiotaan nostanut ja uudehko rakennusmateriaali, joka tarjoaa kestävän perustan monenlaisille kivirakennuksille. Se tunnetaan hyvistä teknisistä ominaisuuksista ja monipuolisista käyttömahdollisuuksistaan, minkä ansiosta se on vakiinnuttanut paikkansa niin uudisrakentamisessa kuin saneerauskohteissakin. Kuorikiven kehitystyö on ollut pitkä ja sillä on pyritty vähentämään joitain haasteita, joita perinteisemmällä eristevaluharkoilla (kuten LL400) on tullut vastaan työmaalla.

Kuorikivi KK400 on maallikolle kuvattuna 200 mm kylmä valuharkko minkä ulkopintaan on kiinnitetty eriste. Eristeen ulkopinnassa on ohuehko betonipinta, millä aikaansaadaan hyvä rappausalusta eikä rappausta tai pinnoitusta jouduta tekemään eristeen pintaan. Harkon vahvuudet ovat kuormankantokyvyssä (puristuslujuus) ja heikkoudet taas mm. ulkopinnan kiinnityksissä. Kuten parvekkeiden ja katosten ankkuroinnissa ulkopintaan.

Kuorikivi KK400 aloitti matkansa yli kymmenen vuotta sitten, tavoitteenaan mullistaa julkisivurakentaminen kehittämällä halkeilematon ja saumaton harkkorakenne. Tämä pitkäjänteinen ponnistus vaati laajaa tutkimustyötä ja innovatiivista ajattelua, pyrkien luomaan tuotteen, joka kestäisi aikaa sekä sään vaihteluja​​.

Kuorikiven tekniset ominaisuudet

Lammin Kuorikivi KK400 erottuu erinomaisilla teknisillä ominaisuuksillaan, kuten poikkeuksellisella lujuudellaan, hyvällä lämmöneristyskyvyllä ja ääneneristävyydellä. Sen tiivis ja kestävä rakenne takaa pitkäikäisen ja luotettavan suorituskyvyn kaikissa rakennuskohteissa. Toki erot eivät useimmissa tapauksissa ole oleellisia kun verrataan muita harkkorakenteita, joissa lujuusominaisuudet ovat olleet jo ennen Kuorikiven lanseeraamista riittävät. Puurunkoihin ja hirsirakenteisiin vertailussa tulee toki merkittäviä eroja kuten muidenkin harkkorakenteiden kohdalla. Koska Kuorikiven sisäpinnassa on tuhti 200 mm valuharkko onteloineen, tuolle osalle rakennetta voidaan kohdistaa kohtuullisen suuria kuormia.

Lammin Kuorikivi KK400 on suunniteltu vastaamaan rakennusalan korkeita vaatimuksia, ja se sisältää joukon teknisiä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen valinnan monenlaisiin rakennusprojekteihin. Ensimmäisenä sen tiheys ja paino ovat optimoitu tarjoamaan erinomaista kestävyyttä ja tukea rakenteille. Tiiviin rakenteensa ansiosta KK400 tarjoaa myös hyvän ääneneristyksen, mikä on erityisen tärkeää asuin- ja toimistorakennuksissa. Lisäksi sen lämmöneristysominaisuudet ovat huippuluokkaa, mikä auttaa rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa ja lämmityskustannusten alentamisessa.

Toinen tärkeä tekninen ominaisuus on KK400:n paloturvallisuus. Harkko on valmistettu palamattomasta materiaalista, mikä tekee siitä turvallisen valinnan rakennusmateriaaliksi. Se vastaa tiukkoja kansallisia ja kansainvälisiä paloturvallisuusstandardeja, mikä lisää sekä rakennusten että niissä asuvien turvallisuutta. Paloturvallisuuden lisäksi KK400 on kosteudenkestävä, mikä vähentää homeen ja muiden kosteuden aiheuttamien ongelmien riskiä, säilyttäen rakennusten rakenteellisen eheyden ja ilmanlaadun pitkään.

Kolmas merkittävä tekninen etu on Kuorikiven helppo työstettävyys ja monipuolinen käyttö. Harkot on suunniteltu niin, että ne voidaan helposti leikata ja muotoilla paikan päällä, mikä mahdollistaa yksilölliset ja monimutkaisetkin rakenteet. Tämä joustavuus yhdistettynä harkon vahvuuteen ja kestävyyteen avaa ovia luoville ja kestäville rakennusratkaisuille. Lisäksi Kuorikiven standardikoot ja -muodot takaavat, että rakennusprosessi on tehokasta ja tarkkaa, mikä vähentää tarvetta ylimääräiselle materiaalille ja työvoimalle. Rakentamisprosessissa pätee kuitenkin lähes kaikki valuharkkorakentamisen lainalaisuudet kuin tähänkin asti – hyötyineen ja haasteineen.

Kuorikiven tekniset tiedot

  1. U-arvo: 0.17 W/m²K
  2. Mitat: 600 x 400 x 200 mm
  3. Paino: 27 kg
  4. Kivimenekki: 8.33 kpl/m²
  5. Valmiin seinän paino: 525 kg/m²
  6. Ääneneristävyys Rw: 57 dB
  7. Betoniosien paloluokka: A1
  8. Eristeen paloluokka: E
  9. Sisäkuoren paloluokka: REIM120 EIM240
  10. Ulkokuoren paloluokka: EI15​​.

Lisää ja yksityiskohtaisempaa teknistä tietoa löytyy harkon valmistajan verkkosivuilta lammi.fi

Kuorikiven asennus ja työstettävyys

Lammin Kuorikivi KK400 näyttäytyy asentajalleen erittäin käyttäjäystävällisenä materiaalina, joka soveltuu on helposti hahmotettava ja asennusjärjestykseltään ymmärrettävä. Sen standardisoidut mitat ja muotoilu mahdollistavat nopean ja tehokkaan asennuksen, mikä on etenkin aikataulutettujen ja budjetoitujen projektien kannalta kriittistä. Budjetin ja aikataulun kanssa on valuharkkorakentamisessa riskejä, mitkä ovat ensikertaa rakentavalle melko haastavia ohittaa. Asennusvaiheen selkeys ja nopeus eivät ainoastaan vähennä työvoimakustannuksia, vaan myös minimoivat virheiden mahdollisuutta, mikä lisää rakennuksen laatua ja kestävyyttä. Kuorikivi harkot on suunniteltu sopimaan saumattomasti yhteen, mikä takaa tiiviin ja luotettavan rakenteen. Rakentamisen tehokkuus ja kustannustehokkuus toteutuu käytännössä parhaiten kun käytät apunasi ammattilaista, jolla on kokemusta kokonaisesta harkkorakennuksesta, ei pelkästään harkon asentamisesta. Harkkorakentamisen prosessista suurin osa on täydentäviä työvaiheita, mistä usein vastaa joku muu kuin muurari.

KK400

Työstettävyyden osalta KK400 harkko tarjoaa joustavuutta ja mukautuvuutta, mikä on tärkeää erityisesti räätälöityjä tai haastavia rakennusprojekteja varten. Kuorikiviä voidaan leikata ja muotoilla tarpeen mukaan, mahdollistaen monimutkaistenkin rakenteiden toteuttamisen ilman merkittäviä kompromisseja materiaalin lujuudessa tai kestävyydessä. Tämä ominaisuus on erityisen arvokas arkkitehdeille ja suunnittelijoille, jotka etsivät joustavia mutta luotettavia ratkaisuja luoville visioilleen. Suunnittelussa on hyvä huomioida Kuorikiven rajoitteet. Ulkopintaan kiinnittäminen on otettava huomioon suunnittelupöydällä, sillä riskillä ettei jälkikäteen kiinnittäminen ole enää mahdollista. Haaste on vastaava kuin eristemuoteilla tehtävien seinärakenteiden kanssa. EPS eristeestä tehty valettava muotti on ulkopinnasta ’pehmeää’ eristettä, mihin on mahdotonta kiinnittää raskaampia rakenteita. Nämä tilanteet tulee sekä eristemuottien että Kuorikiven tapauksessa ratkaista ankkuroimalla kuormat eristeen läpi sisäkuoreen saakka.

On myös tärkeää huomata, että vaikka Kuorikivi KK400 on helppo asentaa ja työstää, asennusprosessi vaatii ammattitaitoa ja huolellisuutta, jotta kaikki tekniset edut voidaan täysin hyödyntää. Rakennusalan ammattilaisten on noudatettava valmistajan ohjeita asennuksen ja käsittelyn osalta varmistaakseen, että lopputulos on turvallinen, kestävä ja täyttää kaikki rakennusstandardit. Täsmällinen asennus ja oikeaoppinen käsittely varmistavat, että Kuorikiven erinomaiset tekniset ja fyysiset ominaisuudet tulevat parhaiten hyödynnetyiksi koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Asentajiemme suusta on kuulunut positiivista vistiä Kuorikiven asennusergonomiasta. Koska suurin osa massasta on harkon sisäkuorella, sen painopiste on lähempänä asentajaa ja nostaminen ei ole selkää tuhoavaa kurkottamista. Pidämme tätä mukavana bonuksena muiden plussien joukossa. Painava kivi on joka tapauksessa, eikä sitä kannata kenen tahansa lähteä nostelemaan.

Lähes kaikista harkkorakenteista poiketen, kuorikiven maskiharkkoja ei valeta tai muurata vaan ne liimataan. Tämä siksi, että kuorikivellä tehdyissä kohteissa maskiharkot ovat käytännössä vain eristepaloja, joiden pinnassa on 3,5 sentin paksuinen betonipala. Ne, joille maskiharkko käsitteenä ei ole tuttu, maskiharkko tarkoittaa siis puisia kattorakenteita vasten ja esimerkiksi päätykolmioiden alueelle asennettavia harkkoja. Näillä ei ole vahvaa rakenteellista funktiota, mutta antavat julkisivulle yhtenäisen ilmeen. Kuorikiven maskiharkkojen liimaaminen ei riitä jos maskiharkkoja tulee useampia varveja. Tässä tapauksessa harkkojen sisäpuolelle tulee asentaa vanerilevy tai jokin vastaava, ja se pitää sitoa yläpohjarakenteisiin mekaanisesti. Tässä voi olla ensikertalaiselle pähkinää purtavaksi.

Kuorikiven kustannus ja taloudelliset hyödyt

Kuorikivi on kalliimpi kuin muut harkkotuotteet. Sen taloudelliset hyödyt perustellaan tulevaksi muuta kautta kuin harkkohankinnassa. Erityisen hintava on Kuorikiven maskiharkko, mikä rasittaa koko rakennejärjestelmän kilpailukykyä.

Lammin Kuorikivi KK400 osoittautuu taloudellisesti hyödylliseksi valinnaksi pitkällä aikavälillä, mikä on monille omakotitaloa rakennuttavalle kaukaiselta kuulostava asia hankebudjettia pohtiessa. Harkon ensisijainen taloudellinen etu on sen pitkäikäisyys ja vähäinen huollon tarve, mikä merkitsee säästöjä korjaus- ja ylläpitokustannuksissa. KK400:n kestävyys tarkoittaa, että rakennukset pysyvät paremmassa kunnossa pidempään, mikä pienentää tarvetta säännöllisille kunnostuksille ja korjauksille. Tämä ei ainoastaan vähennä käyttökustannuksia vaan myös lisää rakennuksen arvoa pitkällä tähtäimellä.

Lisäksi KK400:n erinomaiset lämmöneristysominaisuudet tarkoittavat merkittäviä säästöjä lämmitys- ja jäähdytyskustannuksissa. Energiatehokas rakenne auttaa pitämään sisäilman lämpötilan miellyttävänä vähemmällä energiankulutuksella, mikä on sekä taloudellisesti että ekologisesti järkevää. Investointi Kuorikiveen maksaa itsensä takaisin ajan myötä energiasäästöjen kautta, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon niin yksityisille rakentajille kuin suuremmille rakennusyrityksillekin.

Rakentamisen aikana Kuorikiven kohdalla väitetään saatavan säästöjä pienemmän betonimenekin ja edullisemman betonilaadun kautta, mutta tämä on hyvin teoreettinen. Ero LL400 valuharkkoon on käytännössä niin pieni, että se häviää yhteen yllättävään betoniautokeikkaan tai hieman reiluksi lasketun betonitoimituksen jätekuluihin. Nämä tosimaailman kommervenkit eivät tietenkään vilku harkkomyyjän pöydällä, mutta projektipäällikkö tunnistaa tilanteen. Betonimassaa tilatessa puolet kulusta tulee logistiikasta ja toimituksesta, ja puolet massasta. Betonikustannuksissa määrittävä tekijä onkin valukertojen määrä, mikä on sama harkkotyypistä riippumatta. Betonilaatukin joudutaan todennäköisesti pitämään arvokkaampana(säänkestävä), koska seinävalujen yhteydessä kannattaa valaa samalla ulkopuolisia rakenteita eikä ottaa erillistä valukertaa niitä varten.

Merkittävämpi taloudellinen hyöty tavanomaiseen valuharkkoon (LL400) tulee siitä, että julkisivu voidaan rapata saman lämmityskauden aikana, eikä seinärakenteen kuivumista tarvitse odottaa lämmityskauden yli. Tämä on valuharkkotalojen kirous ja kuorikivellä voidaan tuota haastetta lieventää. Ulkokuoren valamattomuus ei toki poista sitä tosiasiaa, että sisäkuoressa on valtava määrä kosteutta poistettavana useiksi vuosiksi eteenpäin. Rakennuttajan on erityisen tärkeä tiedostaa, että kuorikiven rapattavuusetu on todellinen vain jos talon tilaa talotehtaalta, joka voi toimittaa kokonaisuuden valmiina. Muussa tapauksessa etu on juuri niin hyödyllinen kuin pystyt työvaiheet itse aikatauluttamaan.

Paras tapa arvioida Kuorikiven kustannusvaikutusta on tehdä se kohdekohtaisesti. Kun mielessäsi on jokin talomalli tai idea talosta, keskustelet juuri sen talon toteuttamisesta ja soveltuvimmasta ratkaisusta. Koska tehtävänäsi on selvittää kustannukset koko talon osalta, on tärkeä keskustella muuttovalmiin kokonaisuuden kustannuksista ja harkkovalinnan vaikutuksesta siihen.

Meidän kokemuksemme kuorikivestä

Kuorikiven asentaminen ei onnistu tutustumatta sen erityispiirteisiin. Koska harkko on epäsymmetrinen, tulee kulmien asentamisessa käyttää kahta eri harkkotyyppiä. Tämän huomaa erityisesti ne, jotka ovat tottuneet asentamaan LL400 harkkoa, jossa kulmaharkko käy sekä sisä- että ulkokulmiin vain kääntämällä sen ylösalaisin.

Erityisen hyvää on valukanavien väljyys sähköputkituksia tehtäessä. Eron huomaa selvästi kun kontrasti LL400 harkon ahtaisiin kanaviin on niin selvä. Valukanavien väljyys on plussaa myös valumassaa vibratessa sekä valumassaa valitessa.

Harkon nostamisen ergonomia on tosiaan huomattava etu ja sen huomaa ne, jotka työtä tekee päivittäin. Monet asiakkaista ja ehkä tämänkin artikkelin lukijoista ovat työssä, missä ergonomia on helposti hoidettavissa työtuolilla tai sähköpöydällä. 27 kiloa painavien harkkojen nostelu telineillä korkealle kurkottaen on työ, johon ergonomian mukaanotto voi tuntua kaukaiselta. Kuorikivellä sitä on kuitenkin hieman saavutettavissa.

Kuorikivet ’kelluu’. Koska kuorikiven painopiste on sisäkuorella, kiinnitysuretaanin kanssa tulee olla huolellinen. Uretaania ei saa laittaa yhtään liikaa, jotta uretaani ei paisuessaan nosta kiveä vinoon. Tällaista voi tapahtua herkästi, jos liipasinsormi on herkässä.

Kuorikiven ulkopinta koostuu 200 mm x 200 mm kokoisista neliön muotoisista paloista, joissa on viistetyt nurkat. Tämä tarkoittaa, että paljaan harkkoseinän ulkopintaan jää paljon uria. Kun rakennetaan kellarin seiniä ja halutaan asentaa bitumi seinän ulkopintaan vesieristeeksi voidaan joutua tasoittamaan seinän pintaa tasoitteella, jottei bitumin yläreunaan jää vedelle kulkureittiä.

Kysy lisää ja tarkemmin!

Jos sinua kiinnostaa harkkorakentaminen ja haluat oppia lisää siitä, kuinka se käytännössä tehtäisiin juuri sinun projektissasi, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Koko tiimimme on valmiina jakamaan osaamisensa ja neuvomaan sinua jokaisessa projektisi vaiheessa, varmistaen, että saat juuri sellaisen kodin kuin olet aina unelmoinut. Ota meihin yhteyttä nyt saadaksesi lisätietoja ja henkilökohtaista neuvontaa – olemme täällä auttaaksemme sinua rakennuttamaan unelmiesi kodin! Yhteystiedot