Talomalli 7 pohjakuva

Omakotitalon kustannusarvio

Kivitalokeskus on Suomen johtavin kivitalojen kustannuslaskija. Tästä syystä useimmat kivitalon rakennuttamista suunnittelevat ottavat meihin yhteyttä jo tontinhankintavaiheessa, jotta saavat ammattilaisen näkemyksen projektin talouteen heti alkumetreille. Tyypillisesti kustannuslaskentaa tehdään arkkitehtiluonnosten pohjalta, mutta tonttipäätöksiä tehtäessä suunnitelmia harvoin on vielä olemassa. Tällaisessa tilanteessa voidaan kuitenkin hyödyntää tilastopohjaista arviota olemassa olevien talohaaveiden pohjalta.

Talomalli 7 pohjakuva

Kun tontti on tiedossa, voidaan jo hyvin pitkälti määrittää yksi suurimmista kustannuseristä eli perustamistapa. Tähän kun lisätään tarvittava rakennuksen koko ja keskeisimmät varusteet, päästään kiinni rakennuttamisen kokonaiskustannuksiin. Kokonaiskustannusten lisäksi kiinnostava seikka on kustannusten jakautuminen hankintaeriin ja työurakoihin. Tämä ryhmittely kiinnostaa erityisesti henkilöitä, jotka haluavat toteuttaa projektin osaurakointimallilla sen sijaan että talopakettitoimituksena. Osaurakointimallin ja muuttovalmiin eroista tarkemmin blogissa Osaurakointi vai Muuttovalmis

Kustannusarvio ja kustannuslaskenta ovat kaksi hieman eri asiaa ja rakennuttajan on hyvä tietää kumpi näistä tukee hänen tilannettaan. Kustannusarvio tehdään usein vähäisillä lähtötiedoilla ja perustuu tilastotietoihin. Kustannuslaskenta taas perustuu rakenneosien määriin ja kullekin rakenneosalle määritettyyn kustannukseen. Tällainen tarkempi kustannuslaskenta tehdään pääsääntöisesti arkkitehtiluonnoksista oletettuihin tyyppirakenteisiin pohjautuen.

Talomalli 6 pohjakuva

Kustannuslaskenta on hyödyllinen työväline arkkitehdeille, oman kodin rakennuttajille, vastaaville työnjohtajille sekä projektipäälliköille. Millä tavalla sinä voisit hyödyntää kattavaa laskentaosaamistamme? Me hyödynnämme sitä tekemällä luotettavaa ja kattavaa tarjouslaskentaa asiakkaillemme.

Top 15 omakotitalon kustannuksiin vaikuttavaa tekijää

Tässä on 15 kohtainen tiivistetty lista tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat omakotitalon rakentamisen kustannuksiin. Jokaisessa kohdassa on huomioitu, että rakentaja voi tehdä valintoja, jotka vaikuttavat lopullisiin kustannuksiin:

 1. Tontin hankinta: Tontin sijainti ja koko vaikuttavat merkittävästi hintaan.
 2. Suunnittelu ja arkkitehtuuriset valinnat: Suunnittelun yksityiskohtaisuus ja monimutkaisuus vaikuttavat kustannuksiin.
 3. Rakennusmateriaalit: Materiaalien laatu ja tyyppi ovat merkittäviä kustannustekijöitä.
 4. Työvoimakustannukset: Työn laatu ja ammattitaito vaikuttavat työn hintaan.
 5. Perustukset ja maanrakennustyöt: Maaperän laatu ja perustusten tyypilliset ominaisuudet vaikuttavat hintaan.
 6. Rakennuksen koko ja muoto: Suuremmat ja monimutkaisemmat rakennukset maksavat enemmän.
 7. Eristys ja energiatehokkuus: Parempi eristys ja energiatehokkuus voivat nostaa alkukustannuksia, mutta säästää pitkällä tähtäimellä.
 8. LVI- ja sähköjärjestelmät: Järjestelmien monimutkaisuus ja teknologia vaikuttavat kustannuksiin.
 9. Sisustusmateriaalit ja viimeistely: Laadukkaammat ja ylellisemmät materiaalit nostavat hintaa.
 10. Keittiö ja kylpyhuoneet: Nämä tilat ovat yleensä kalliimpia toteuttaa niiden erikoisvarusteiden vuoksi.
 11. Ikkunat ja ovet: Laadukkaammat ja energiatehokkaammat vaihtoehdot voivat olla kalliimpia.
 12. Ulkoalueet, kuten terassi ja piha: Niiden laajuus ja suunnittelu vaikuttavat kustannuksiin.
 13. Tekniset järjestelmät, kuten ilmanvaihto ja lämmitys: Nykyaikaisemmat ja energiatehokkaammat järjestelmät voivat olla kalliimpia.
 14. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut: Sijainnista riippuen nämä voivat olla merkittävä kustannuserä.
 15. Rakennusluvat ja muut viranomaismaksut: Näiden hinta vaihtelee alueittain ja hankkeen laajuuden mukaan.

Näissä kohdissa on tärkeää huomioida, että jokaisessa vaiheessa rakentaja voi tehdä valintoja, jotka vaikuttavat kokonaiskustannuksiin.

Kysy lisää ja tarkemmin!

Jos sinua kiinnostaa harkkorakentaminen ja haluat oppia lisää siitä, kuinka se käytännössä tehtäisiin juuri sinun projektissasi, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Koko tiimimme on valmiina jakamaan osaamisensa ja neuvomaan sinua jokaisessa projektisi vaiheessa, varmistaen, että saat juuri sellaisen kodin kuin olet aina unelmoinut. Ota meihin yhteyttä nyt saadaksesi lisätietoja ja henkilökohtaista neuvontaa – olemme täällä auttaaksemme sinua rakennuttamaan unelmiesi kodin! Yhteystiedot